Fıtıkta Cerrahi Tedavi

Home / Fıtıkta Cerrahi Tedavi
Fıtıkta Cerrahi Tedavi

Fıtıkta Cerrahi Tedavi

Fıtık tedavisinda prensip karın duvarında fıtık gelişmesine yol açan açıklığın veya zayıf noktanın ameliyatla tamir edilmesidir. Tamir basit dikiş yöntemiyle veya yama kullanılarak yapılır. Ameliyat bölgesel (lokal), belden aşağı (spinal/epidural) uyuşturma veya genel anestezi altında yapılır.

Basit dikiş yönteminde fıtık bölgesinde 5-6 santimetrelik bir kesi yapılır. Adaleler arasından çıkan fıtık kesesi bulunur ve içeri itilir. Bu bölgedeki açıklığı kapatmak (veya daraltmak) amacıyla komşu adale ve dokular dikişler ile sıkı sıkıya bitiştirilir. Bu tarz ameliyattan hemen sonra dikişler dokularda gerginliğe yol açacakları için ağrı genellikle biraz fazla hissedilir. Ayrıca uzun dönemde dikişlerin dokuları tam tutamaması nedeniyle fıtık nüksü (tekrarı) ihtimali daha fazladır.

Fıtık tedavisinde yama kullanarak tamir uygulaması son yıllarda gittikçe daha çok uygulanmaktadır. Fıtığın çıktığı açıklıktan daha büyükçe mesh adı verilen ağ şeklinde yama ile zayıf bölge desteklenir. Mesh inerth madde olarak tabir edilen ve vücüt ile olumsuz bir reaksiyona girmeyen sentetik materyalden yapılır. Fıtık bölgesine tutturulan yama ameliyattan hemen sonra destek fonksiyonunu bizzat sağlar. Bir süre sonra vücudun kendi tamir ve destek dokuları yamanın ağ yapısının içine girip materyal ile bütünleşir. Bu sayede betonarme inşaatlarda demir iskelet ve içine dökülen betonun binaları yıllarca ayakta tutması gibi yama tüm hayat boyunca vazifesini yerine getirir.

Fıtığın yama ile tedavisinde açık veya laparoskopik (endoskopik) yöntem kullanılır.

Açık yöntemde fıtık bölgesinde 5-6 santimetrelik bir kesi yapılır. Yama bu bölgeye gevşek dikişler ile tutturulur. Ameliyat sonrası gerginlik olmayacağı için ağrı fazla değildir. Genellikle hastanede bir gece kalınırsa da istekli hastalar aynı gün taburcu edilebilir. Ameliyat sonrası erken dönemde bile hastanın oturup kalkması, yürümesi kısaca gündelik işlerini rahatça yapması mümkündür. Tek taraflı kasık fıtığı ameliyatı sonrası ortalama 5-7 günlük istirahat sonrası işe dönülür.

Laparoskopik (endoskopik) fıtık ameliyatında da zayıf noktanın tamiri yine sentetik yama ile yapılır. Ameliyat için uzun bir kesi yerine küçük deliklerden girilir. Bir adet 1 santimetrelik delikten minik bir kamera sokulup ameliyat yapılacak bölge görülür. İki adet başka 0,5 (yarım) santimetrelik delikten endoskopi için geliştirilmiş ince uzun cerrahi aletler sokulup zayıf noktaya yama yerleştirilir. Laparoskopi ile yapılan girişimlerde ameliyat kesileri çok küçük olduğu için ameliyat sonrası dönem daha rahat geçer (bakınız safra kesesi hastalıklarında laparoskopi). Fıtık tedavisinda laparoskopinin avantajı özellikle çift taraflı (sağ ve sol) kasık fıtıklarında ameliyat olacaklarda belirgin hale geçer. Açık yöntemle her iki kasığa altışar santimetrelik (toplam 12 santimetre) kesi yapılacakken endoskopik yöntemde toplam 2 santimetrelik bir kesiden ameliyat gerçekleştirilir. Bu da ameliyat sonrası dönemin açık ameliyata göre daha rahat geçmesine ve işe dönüşün daha erken olmasına yol açar. İki taraflı laparoskopik kasık fıtığı tamiri yapılanlar genellikle bir gece hastanede kalır ve 5-7 gün sonra işe dönebilir.

Fıtık ameliyatları hangi yöntemle yapılırsa yapılsın ameliyat bölgesinde kanama ve iltihaplanma nadiren gelişebilir. Ayrıca ender olarak tamir sırasında yakındaki sinirlerin sıkışması nedeniyle ameliyat sonrasında ilave ağrı olabilir. Girişim sırasında gerekli her türlü tedbir alınmasına rağmen yukarıda sayılanlar ve bezeri istenmeyen olaylar geliştiğinde nedene yönelik tedaviler ile bu durumlar çözülür. Ameliyat sonrası komplikasyonların ihtimalini sıfıra indirmek imkansızdır. Risklerin ender de olsa gelişebileceğinin bilinmesi alınacak önlemlerin planlanmasını sağlar. Ayrıca hastaların bu konular hakkında aydınlatılması hekimlerin vicdani ve kanuni sorumluluğudur.

Randevu ve Bilgi İçin Tıklayınız.